Kod 95

CENTAR ZA OSPOSOBLJAVANJE I ISPITNI CENTAR za stjecanje početnih kvalifikacija i periodičke izobrazbe vozača.

POČETNU KVALIFIKACIJU VOZAČA MORAJU IMATI:

 • svi vozači koji upravljaju vozilom za koje je potrebna vozačka dozvola kategorije C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, I DE.
 • vozači autotaksi vozila i vozači koji obavljaju javni prijevoz putnika vozilima za koje je potrebna vozačka dozvola B kategorije.

OD OBVEZE STJECANJA POČETNE KVALIFIKACIJE IZUZETI SU:

 • vozači koji posjeduju vozačku dozvolu kategorija D1, D1E, D ili DE ili vozačku dozvolu koja se priznaje kao istovjetna, izdanu do 10. rujna 2008. godine,
 • vozači koji posjeduju vozačku dozvolu kategorije C1, C1E, C ili CE ili vozačku dozvolu koja se priznaje kao istovjetna, izdanu do 10. rujna 2009. godine,
 • vozači koji posjeduju svjedodžbu o stečenoj srednjoj stručnoj spremi u zanimanju vozač, izdanu do 1. srpnja 2013.

PERIODIČKA IZOBRAZBA VOZAČA:

 • Periodička izobrazba vozača sastoji se od obuke kojom se osobama koje imaju Svjedodžbu o stručnoj osposobljenosti (SSO) o početnim kvalifikacijama ili vozačima koji su oslobođeni obveze stjecanja početne kvalifikacije osigurava dopuna znanja potrebnih za njihov rad, posebno glede sigurnosti u cestovnom prometu i racionalizacije potrošnje goriva.
 • Po završetku obuke koja traje 35 sati, vozačima se izdaje Potvrda o provedenoj periodičkoj izobrazbi vozača. S Potvrdom o provedenoj periodičkoj izobrazbi vozači u nadležnoj Policijskoj upravi upisuju kod Europske unije – Kod 95.

Kod 95

KOD 95 je oznaka koja se upisuje u vozačku dozvolu na stražnjoj strani te se obnavlja svakih 5 godina periodičkom izobrazbom vozača. Nove vozačke dozvole na svojoj stražnjoj strani imaju rubriku 12. predviđenu za upisivanje raznih ograničenja koje vozač može imati.

Najčešće su to ograničenja za npr. mlade vozače, upravljanje vozilom uz obavezno nošenje naočala, zamjena inozemne vozačke dozvole itd. Radi lakšeg zapisa ograničenja u vozačku dozvolu, ograničenja se upisuju tzv. kodovima, gdje svaki kod predstavlja određeno ograničenje. Za profesionalne vozače vrlo je važan KOD 95 koji im omogućuje obavljanje prijevoza tereta, odnosno prijevoza putnika u zemljama Europske unije. KOD 95 može se steći periodičkom izobrazbom vozača ili početnim kvalifikacija. Više informacija vezanih uz „KOD 95“ dostupne su na internetskim stranicama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH na sljedećoj poveznici.

Učilište INVICTUS pruža Vam se mogućnost kompletnog programa stjecanja potrebnih kvalifikacija za upravljanje teretnim vozilima ili autobusima. Dokazom stečene kvalifikacije za vozača, u skladu sa Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu, smatra se vozačka dozvola u kojoj je upisan kod Europske unije – „Kod 95“. Policijska uprava nadležna za izdavanje vozačke dozvole na temelju Svjedodžbe o stečenim početnim kvalifikacijama ili na temelju Potvrde o periodičkoj izobrazbi vozača izdaje novu vozačku dozvolu sa upisanim kodom Europske unije – „Kod 95“.

Dokumentacija za upis periodičke izobrazbe vozača:

 • preslika osobne iskaznice,
 • preslika vozačke dozvole,
 • preslika svjedodžbe o stečenoj SSS u zanimanju vozač motornog vozila za vozače koji posjeduju svjedodžbu o stečenoj srednjoj
 • stručnoj spremi u zanimanju vozač, izdanu do 1. srpnja 2013. godine.

Trajanje edukacije

Predavanje traje 35 nastavnih sati. KOD 95 se mora obnavljati svakih 5 godina.

Upišite edukaciju i pokrenite svoju karijeru

Nazovite nas

tel: 01 2924 027
mob: 099 2924 027

Pošaljite upit e-poštom

mail: info@invictus.hr

© Copyright INVICTUS 2023 | Design by WEB PULSE